Τι είναι η τοποθέτηση stent ουρητήρα;
Το στεντ ουρητήρα (που ονομάζεται επίσης stent JJ ή διπλό-J stent) είναι ένας λεπτός, εύκαμπτος πλαστικός σωλήνας που είναι κυρτός και στα δύο άκρα για να αποφεύγεται ο τραυματισμός των νεφρών και της ουροδόχου κύστης και για να αποτρέπεται η μετατόπισή του. Το stent τοποθετείται έτσι ώστε το άνω άκρο του να βρίσκεται στο νεφρό και το κάτω άκρο του να βρίσκεται στην ουροδόχο κύστη.
Η τοποθέτηση stent στον ουρητήρα είναι η διαδικασία κατά την οποία οι ενδοπροθέσεις εισάγονται μέσα στον ουρητήρα διαμέσου του δέρματος και μέσω των νεφρών, για να επιτραπεί η δίοδος των ούρων από το νεφρό προς την ουροδόχο κύστη.

 

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;
Θα ξαπλώσετε πάνω στο στομάχι σας, συνήθως με τη μία πλευρά ελαφρώς ανασηκωμένη με ένα μαξιλάρι, και θα λάβετε μία παυσίπονη και ηρεμιστική ένεση. Ο επεμβατικός ακτινολόγος θα εισάγει μια βελόνα δια του δέρματός σας εντός του νεφρού υπό την καθοδήγηση υπερήχων, ακτιοσκόπησης ή CT (Αξονική Τομογραφία). Αν έχετε ήδη τοποθετήσει έναν καθετήρα νεφροστομίας, ο επεμβατικός ακτινολόγος θα τον χρησιμοποιήσει ως σημείο εισόδου.

Ο επεμβατικός ακτινολόγος θα χρησιμοποιήσει τη βελόνα για να εισάγει ένα σύρμα, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για να καθοδηγήσει ένα σωλήνα νεφροστομίας στο νεφρό σας, και έναν καθετήρα, ο οποίος θα οδηγηθεί μέσω του ουρητήρα μέσα στην ουροδόχο κύστη σας. Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να νιώσετε δυσφορία στην ουροδόχο κύστη. Ο επεμβατικός ακτινολόγος στη συνέχεια τοποθετεί το stent JJ πάνω από το σύρμα. Μπορεί επίσης να έχετε έναν καθετήρα νεφροστομίας τοποθετημένο στο νεφρό σας για να αποστραγγίσει τα ούρα εξωτερικά.
Το ουρητηρικό stent πρέπει να αλλάζει κάθε τρεις έως έξι μήνες. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε εξωτερική βάση (χωρίς να είναι αναγκαία η νοσηλεία σας).

 

Γιατί να πραγματοποιηθεί;
Η τοποθέτηση ουρητηρικού stent πραγματοποιείται  όταν απαιτείται μακροπρόθεσμη αποστράγγιση του ουροποιητικού. Η μέθοδος είναι συχνά πιο ευνοϊκή από ό τι η νεφροστομία, η οποία μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίπτωση στην ποιότητα της ζωής του ασθενούς.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Είναι πιθανό να υπάρξει μικρή αιμορραγία από το νεφρό σας, μετά την νεφροστομία, αν και σοβαρή αιμορραγία που να απαιτεί θεραπεία προκύπτει σε λιγότερο από 5% των ασθενών. Σε λιγότερο από 1/500 ασθενείς κάποιο όργανο κοντά στο νεφρό μπορεί να τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της νεφροστομίας. Μολονότι απαντάται συχνά χαμηλός πυρετός προσωρινά μετά την επέμβαση, ένας υψηλός πυρετός εμφανίζεται σε περίπου 1-3% των ασθενών, ο οποίος είναι συνήθως αποτέλεσμα μιας μη ανταποκρινόμενης στην θεραπεία λοίμωξης.