Τι είναι εμβολισμός για την μετά τον τοκετό αιμορραγία;
Δυστυχώς, αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για ασθενείς που έχουν γεννήσει με αιμορραγία, που σημαίνει ότι χάνουν πολύ αίμα αφότου το μωρό έχει παραδοθεί. Αυτό είναι γνωστό ως μετά τον τοκετό αιμορραγία, και μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή κατάσταση.
Ο εμβολισμός είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία η οποία σφραγίζει τα αιμορραγούντα αγγεία.
Πώς λειτουργεί η διαδικασία;
Ο επεμβατικός ακτινολόγος θα εισάγει έναν καθετήρα 2-3 mm (σωλήνα) σε ένα αιμοφόρο αγγείο στη βουβωνική χώρα και θα τον καθοδηγήσει υπό απεικόνιση προς τις δεξιές και αριστερές μητριαίες αρτηρίες. Τότε θα ενέσει μικροσωματίδια (σωματίδια τα οποία είναι μικρότερα από έναν κόκκο άμμου) εντός των αρτηριών της μήτρας, μειώνοντας τη ροή του αίματος στη μήτρα και επιτυγχάνοντας έτσι τον έλεγχο της οξείας αιμορραγίας.
Γιατί να εκτελεσθεί;
Χωρίς θεραπεία, η ασθενής υποφέρει από επιλόχεια αιμορραγία και μπορεί να μεταπέσει σε σοκ, το οποίο είναι απειλητική για τη ζωή κατάσταση.
Η διαδικασία του εμβολισμού είναι επιτυχής για τον έλεγχο της αιμορραγίας και τη σταθεροποίηση της ασθενούς σε πάνω από το 95% των περιπτώσεων.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Στους μικρού βαθμού κινδύνους συμπεριλαμβάνονται οι μώλωπες στη βουβωνική χώρα. Στους πιο σημαντικούς κινδύνους συμπεριλαμβάνονται η διαφυγή των μικροσωματιδίων ή των σπειραμάτων σε άλλες περιοχές του σώματός με αποτέλεσμα τον εμβολισμό άλλων αρτηριών.
Βιβλιογραφία:
1. Lopera J, Suri R, Kroma GM, Garza-Berlanga A, Thomas J. Role of interventional procedures in obstetrics/gynecology. Radiol Clin North Am. 2013 Nov; 51(6):1049-66.
2. Wortman A, Miller DL, Donahue TF, Petersen S. Embolization of renal hemorrhage in pregnancy. Obstet Gynecol. 2013 Feb; 121(2 Pt 2 Suppl 1):480-3.