Τι είναι η ενδαγγειακή θρομβεκτομή;
Η ενδαγγειακή θρομβεκτομή είναι η αφαίρεση  ενός θρόμβου (πήγμα αίματος) υπό απεικονιστική καθοδήγηση. Η θρομβεκτομή συνηθέστερα εφαρμόζεται για την αρτηριακή εμβολή, η οποία είναι μια απόφραξη αρτηρίας, συχνά προκαλούμενη από κολπική μαρμαρυγή, μία διαταραχή του καρδιακού ρυθμού.  Η αρτηριακή εμβολή προκαλεί οξεία ισχαιμία των άκρων (περιορισμένη παροχή αίματος ), η οποία προκαλεί πόνο στην πάσχουσα περιοχή. Η θρομβεκτομή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία παθήσεων σε όργανα σας, όπως στο ήπαρ ή στους νεφρούς σας.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τη θρομβεκτομή ως θεραπεία για εγκεφαλικό επεισόδιο ή για ισχαιμία του μεσεντερίου, όπου η ροή του αίματος στο λεπτό έντερό σας είναι περιορισμένη, λόγω φλεγμονής ή τραυματισμού.

 

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;
Ο επεμβατικός ακτινολόγος θα εισάγει ένα πλαστικό σωλήνα 3 mm (ονομάζεται θηκάρι) στη βάση του κρανίου σας ή στη βουβωνική χώρα. Θα καθοδηγήσει το θηκάρι στο θρόμβο.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές για τη διαδικασία αυτή. Ο θρόμβος αίματος μπορεί να αφαιρεθεί με τη χρήση αναρρόφησης εκ κενού, ή με μηχανικό εξοπλισμό που θα διαλύσει το θρόμβο, ή χρησιμοποιώντας πίδακες φυσιολογικού ορού ή κύματα υπερήχων.
Οι συσκευές για τις τεχνικές αυτές εισάγονται μέσα από το θηκάρι στην πάσχουσα αρτηρία. Μπορεί επίσης να χρειαστεί πρόσθετη θρομβόλυση με καθετήρα, μια διαδικασία κατά την οποία θρομβολυτικά φάρμακα κατευθύνονται στον θρόμβο υπό ακτινοσκόπηση..
Μια συνδυαστική θεραπεία με τη χρήση θρομβεκτομής και θρομβόλυσης μπορεί να συνεχιστεί πάνω από 24-48 ώρες με αρκετούς αγγειογραφικούς επανελέγχους, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Γιατί να πραγματοποιηθεί;
Μια επεμβατική θρομβεκτομή χρησιμοποιείται για να απομακρυνθεί ο  θρόμβος του αίματος και να αποφευχθεί μια μόνιμη απόφραξη της φλέβας ή αρτηρίας που θα εμποδίζει τη ροή του αίματος σε κάποιο άκρο ή  όργανο, προκαλώντας οξέα συμπτώματα πόνου, έλλειψη παλμού, ωχρότητα, παραισθησία (όταν ένα άκρο  «αποκοιμιέται») και παράλυση, καθώς και το ενδεχόμενο μόνιμων επιπλοκών, όπως ο θάνατος του κυτταρικού ιστού στο σώμα σας.
Η θρομβεκτομή συχνά συνδυάζεται με άλλες θεραπείες, όπως τη θεραπεία για την αποφυγή σχηματισμού θρόμβων ή με θρομβόλυση, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων για τη διάλυση του θρόμβου  και συνοδεύεται από αυστηρή παρακολούθηση για 24-48 ώρες.
Θα πρέπει επίσης να υποβληθείτε σε θεραπεία για την υποκείμενη πάθηση που προκάλεσε τον αρτηριακό θρόμβο, η οποία μπορεί να είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού ή ένας μικρός θρόμβος αίματος που προκαλείται από εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Στους ελάσσονες κινδύνους περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο μωλωπισμού στο σημείο της παρακέντησης στο λαιμό ή τη βουβωνική χώρα ή στο προσβεβλημένο μέλος.  Στους μείζονες κινδύνους περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο ο θρόμβος αίματος να ταξιδέψει βαθύτερα στην αρτηρία ή τη φλέβα ή να προκληθεί τραυματισμός στην πληγείσα περιοχή κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ασθενείς παρουσιάζουν αιμορραγία στο κρανίο ως αποτέλεσμα του συνδυασμού θρομβεκτομής και θρομβόλυσης  – εάν συμβεί αυτό, η θεραπεία πρέπει να διακοπεί αμέσως.