Τι είναι η κεντρικός φλεβικός καθετήρας με τύμπανο;
Ο κεντρικός φλεβικός καθετήρας με τύμπανο (Port)  είναι μια συσκευή κεντρικής φλεβικής πρόσβασης που επιτρέπει στους γιατρούς να έχουν εύκολη πρόσβαση στις φλέβες σας για να χορηγούν θεραπείες και να γίνεται λήψη αίματος. Είναι κατασκευασμένη από ένα μη ερεθιστικό υλικό και είναι σχεδιασμένη ώστε να εισάγεται κάτω από το δέρμα και να παραμείνει σε αυτή τη θέση για εβδομάδες ή μήνες.

Είναι επίσης γνωστή ως υποδόρια θύρα έγχυσης, και περιλαμβάνει έναν καθετήρα (ένα λεπτό κοίλο σωλήνα), που εισάγεται μέσω του δέρματος και στη συνέχεια συνδέεται με ένα τύμπανο σε μία “τσέπη” κάτω από το δέρμα.
Τα port  χρησιμοποιούνται συχνά για τη φροντίδα ασθενών με χρόνια ηπατική νόσο, ιδιαίτερα σε ασθενείς με καρκίνο, και θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας του καρκίνου. To port παρέχει αξιόπιστη πρόσβαση για τη λήψη αίματος, τις μεταγγίσεις αίματος και τη διαχείριση διατροφής, υγρών και φαρμάκων με την ελάχιστη δυνατή αναστάτωση στον τρόπο ζωής του ασθενούς. Τα port που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι ελαφρά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των διαδικασιών απεικόνισης.

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;
Η διαδικασία για την εμφύτευση ενός port γίνεται σε εξωτερική βάση (χωρίς νοσηλεία), υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το port εισάγεται σε ανώτερο σημείο του στήθους ή στο βραχίονα του ασθενούς. Ο επεμβατικός ακτινολόγος θα φτάσει στη φλέβα υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, χρησιμοποιώντας μια λεπτή βελόνα. Η δεξιά έσω σφαγίτιδα φλέβα, η οποία συλλέγει το αίμα από τον εγκέφαλο, το πρόσωπο και το λαιμό, είναι η προτιμώμενη φλέβα για αυτό, καθώς ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων και πνευμοθώρακα (συλλογή αέρα ή αερίου στο χώρο μεταξύ του πνεύμονα και του θωρακικού τοιχώματος) είναι μικρότερη.

Μόλις ο επεμβατικός ακτινολόγος έχει πρόσβαση στη φλέβα, θα χρησιμοποιήσει ένα οδηγό σύρμα για να εισαγάγει ένα θηκάρι και θα δημιουργήσει μια μικρή τσέπη κάτω από το δέρμα στην περιοχή του θώρακα. Ο καθετήρας, στη συνέχεια, κατευθύνεται προς τη φλέβα και το τύμπανο που είναι συνδεδεμένο με τον καθετήρα τοποθετείται στην τσέπη. Οι περισσότεροι γιατροί προτιμούν να περιμένουν μια εβδομάδα πριν από την έναρξη χρήσης του port. Το τοίχωμα του port μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περίπου 2000 «τσιμπήματα» (εγχύσεις).

Γιατί να επιλέξω αυτή την επέμβαση;
Η επέμβαση είναι ιδανική για ασθενείς που έχουν ανάγκη μακροχρόνιας αλλά διαλείπουσας ενδοφλέβιας πρόσβασης,. Αυτοί οι ασθενείς συνήθως λαμβάνουν χημειοθεραπεία ή μεταγγίσεις σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση και δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν καθετήρα που εισάγεται σε φλέβα στον βραχίονα ή στο άκρο χέρι.

Αν και η διαδικασία τοποθέτησης είναι πιο πολύπλοκη και επεμβατική από την περισσότερο κοινή τεχνική εισαγωγής ενός καθετήρα σε φλέβα στο άκρο χέρι ή στον βραχίονα, το port μειώνει τους περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς, όπως το λουτρό, η κολύμβηση και άλλες μορφές άσκησης. Ένα port έχει μικρότερο κίνδυνο να εκτοπιστεί, συγκριτικά με ένα καθετήρα στο χέρι ή το βραχίονα. Το port απαιτεί, επίσης, λιγότερες ενέσεις ηπαρίνης και λιγότερες αλλαγές επιδέσμων. Επειδή είναι κάτω από το δέρμα, έχει καλό αισθητικό πλεονέκτημα, καθώς και μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης. Αν και τα port είναι ακριβά, τα έξοδα συντήρησης και ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μικρά.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Πρώιμες επιπλοκές σχετίζονται με την ίδια την τεχνική, όπως μώλωπες, πνευμοθώρακας, τραυματισμός νεύρων και μια μη φυσιολογική σύνδεση που αναπτύσσεται μεταξύ μιας αρτηρίας και μιας φλέβας (που ονομάζεται αρτηριοφλεβώδης επικοινωνία). Επιπλοκές που μπορεί να συμβούν μετά την επέμβαση περιλαμβάνουν μόλυνση, απόφραξη ή κάταγμα στον καθετήρα, θρόμβους αίματος και απόφραξη της φλέβας. Μερικές από τις επιπλοκές αυτές μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

Αν ο καθετήρας διαλυθεί ή σπάσει, οποιοδήποτε φάρμακο στον καθετήρα μπορεί να διαρρεύσει κάτω από το δέρμα, προκαλώντας νέκρωση των μαλακών ιστών ή πληγές που δεν επουλώνονται. Επιπλοκές συνήθως συνδέονται με τη θέση της εμφύτευσης, την έλλειψη εμπειρίας του γιατρού στην εμφύτευση καθετήρων port, και τη μη κατάλληλη φροντίδα του καθετήρα ενώ είναι σε χρήση.

Εάν το port τοποθετηθεί υπό απεικονιστική καθοδήγηση, ο κίνδυνος των επιπλοκών που σχετίζονται με τη χειρουργική διαδικασία της εμφύτευσης, είναι εξαιρετικά περιορισμένος.