Τι είναι η εκλεκτική φλεβική δειγματοληψία;
Μπορεί να σας συστηθεί να υποβληθείτε σε εκλεκτική φλεβική δειγματοληψία, εάν ο γιατρός σας θέλει να μάθει περισσότερα σχετικά με τις ορμόνες σας. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος αίματος από μια συγκεκριμένη περιοχή των αιμοφόρων αγγείων, το οποίο στη συνέχεια αναλύεται για να διαπιστωθεί ποιες ουσίες έχουν παραχθεί από τα όργανα και τους ιστούς γύρω από αυτά.

Τα όργανα τα οποία συχνότερα αναλύονται με τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι τα επινεφρίδια, οι παραθυρεοειδείς αδένες και το πάγκρεας.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;
Ο επεμβατικός ακτινολόγος θα εισάγει έναν καθετήρα 2-3 mm (σωλήνα) σε ένα αιμοφόρο αγγείο στην βουβωνική χώρα σας και, στη συνέχεια, με τη βοήθεια της απεικόνισης θα καθοδηγήσει τον καθετήρα στην επιλεγμένη περιοχή των φλεβών. Ο επεμβατικός ακτινολόγος στη συνέχεια, λαμβάνει μερικά δείγματα αίματος από αυτές τις φλέβες, τα οποία αναλύονται αμέσως για να ελεγχθούν τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών και άλλων ουσιών.

 

Γιατί να επιλέξω αυτή τη μέθοδο;
Η εκλεκτική φλεβική δειγματοληψία γίνεται όταν υπάρχει η υποψία ότι ένας ασθενής έχει όγκο, αλλά οι γιατροί δεν μπορούν να τον εντοπίσουν με την απεικόνιση, συνήθως επειδή ο όγκος είναι πολύ μικρός. Η διαδικασία επιτρέπει στους χειρουργούς να γνωρίζουν με ακρίβεια πού βρίσκεται ο όγκος, βάσει του επιπέδου των ορμονών και άλλων ουσιών στο αίμα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Ελάσσονες κίνδυνοι περιλαμβάνουν μώλωπες στην βουβωνική χώρα σας. Στους μείζονες κινδύνους περιλαμβάνεται η πιθανότητα τραυματισμού μιας φλέβας κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αλλά ο αυτός κίνδυνος είναι πολύ μικρός.