Τι είναι η σπονδυλοπλαστική;
Η διαδερμική σπονδυλοπλαστική είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος στην οποία τσιμέντο, σχεδιασμένο για χρήση σε οστά, εγχύεται εντός των σπονδύλων

Αυτή η μέθοδος μπορεί σας συστηθεί αν υποφέρετε από πόνο που προκαλείται από ένα συμπιεστικό κάταγμα σπονδύλου. Αυτό σημαίνει ότι ένα σπόνδυλος (μέρος της σπονδυλικής στήλης) έχει καταρρεύσει, πιθανώς λόγω μιας πτώσης ή εξασθένησης.  Το τσιμέντο λειτουργεί ως ένα είδος εσωτερικού εκμαγείου, παρέχοντας  ανακούφιση από τον πόνο, καθώς  και σταθεροποίηση της πληγείσας περιοχή της σπονδυλικής στήλης.
Κυφωπλαστική είναι όταν μπαλόνια εισάγονται στο συμπιεσμένο σπόνδυλο υπό την καθοδήγηση Αξονικής Τομογραφίας (CT)  ή ακτινοσκόπησης. Αν έχετε υποστεί κάταγμα λόγω τραύματος ή υπάρχει σημαντική απώλεια ύψους προκαλούμενη από κάταγμα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να υποβληθείτε σε κυφωπλαστική.

Η ενίσχυση σπονδύλων χρησιμοποιείται για να αποκατασταθεί το ύψος, με την εισαγωγή ενός τεχνητού σπονδύλου. Μπορεί να επακολουθήσει έγχυση τσιμέντου για τη θεραπεία επώδυνων σπονδυλικών καταγμάτων, ιδιαίτερα σε εκείνα που προκαλούνται από τραύμα ή συνεπάγονται σημαντική απώλεια ύψους.

 

Πώς πραγματοποιείται αυτή η επέμβαση;
Η σπονδυλοπλαστική και η κυφωπλαστική είναι συνήθως επεμβάσεις όπου δε χρειάζεται να νοσηλευτείτε. Ωστόσο, κατά περίπτωση πραγματοποιούνται υπό γενική αναισθησία, και σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο τη διάρκεια της νύχτας.
Θα ξαπλώσετε πάνω στο στομάχι σας και θα σας χορηγηθεί τοπικό αναισθητικό.

Ο επεμβατικός ακτινολόγος θα εισάγει μια βελόνα μέσα στην σπονδυλική στήλη, υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση (μερικές φορές σε συνδυασμό με αξονική τομογραφία), και θα εγχύσει οστικό τσιμέντο στην περιοχή – στόχο για να σιγουρευτεί ότι το οστό δεν θα καταρρεύσει πάλι

Κατά τη διάρκεια της κυφωπλαστικής, δύο μπαλόνια εισάγονται και φουσκώνουν πριν από την έγχυση του οστικού τσιμέντου, ενώ στις άλλες διαδικασίες αυξητικής σπονδύλων που αναφέρθηκαν παραπάνω, ένα εμφύτευμα διαστέλλεται προτού εισαχθεί μέσα στην σπονδυλική περιοχή.

Αν σας χορηγηθεί τοπική αναισθησία, θα παραμείνετε στο νοσοκομείο για δύο ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση για παρακολούθηση, πριν σας δώσουν εξιτήριο.

 

Γιατί να επιλέξω αυτή τη μέθοδο;
Η ενίσχυση σπονδύλων μπορεί να πραγματοποιηθεί για να απαλύνει / μειώσει τον πόνο που προκαλείται από σπονδυλικά κατάγματα συμπίεσης. Τα σπονδυλικά κατάγματα είναι μια κοινή αιτιολογία πόνου και αναπηρίας και συνδέονται με αυξημένη θνητότητα.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχουν διαπιστώσει ότι  ενίσχυση σπονδύλων είναι ένας αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος για τη θεραπεία σπονδυλικών καταγμάτων, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται καθοδήγηση με υψηλής ποιότητας εικόνα.

Μπορεί να αντιμετωπίσετε ελάσσονες επιπλοκές, όπως μια μόλυνση, αλλεργική αντίδραση ή αιμορραγία από το σημείο της παρακέντησης. Μπορεί επίσης να πάθετε εξ ατυχήματος απόφραξη μιας φλέβας στο κάτω μέρος της πλάτης σας, μικρές διαρροές τσιμέντου στον μαλακό ιστό γύρω από τους σπονδύλους, φλεγμονή του τμήματος του νωτιαίου νεύρου, ή μια μικρή απόφραξη των πνευμόνων σας.

Δυστυχώς, υπάρχουν μια σειρά από πιθανές μείζονες παρενέργειες, αν και αυτές είναι σπάνιες. Μείζονες παρενέργειες περιλαμβάνουν διαρροές τσιμέντου στη γύρω περιοχή (μια κατάσταση που απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση), άμεση βλάβη του νωτιαίου μυελού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία, καθώς και μια μεγάλη απόφραξη των πνευμόνων, η οποία μπορεί να προκαλέσει οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο.