Τι είναι η γυναικολογική υγεία;
Ο όρος «γυναικολογική υγεία» αναφέρεται στις ειδικές συνθήκες της ανθρώπινης γυναικείας ανατομίας, συμπεριλαμβανομένης της εμμήνου ρύσεως, της υγείας των μητέρων και των καρκίνων που προσβάλλουν τους μαστούς και το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.

Τεχνικές της επεμβατικής ακτινολογίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μιας σειράς από αυτές τις περιπτώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες από τις κοινές αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας μπορεί πλέον να αντιμετωπιστούν χωρίς χειρουργική επέμβαση. Συχνά, αυτές οι θεραπείες δεν απαιτούν νοσηλεία ή γενική αναισθησία και οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ σύντομα μετά τη διαδικασία.

Οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες μπορούν επίσης να είναι μια εναλλακτική λύση σε επεμβάσεις ανοιχτού χειρουργείου, όπως υστερεκτομή, που σημαίνει ότι οι αυτές οι επεμβάσεις μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της γονιμότητας. Αυτή η σελίδα θα αναδείξει δύο ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες για τις παθήσεις που προσβάλλουν τις γυναίκες, αλλά η επεμβατική ακτινολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία πολλών άλλων παθήσεων.

Η επεμβατική ακτινολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της απόφραξης των σαλπίγγων, μία αιτία υπογονιμότητας. Η διαδικασία για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης ονομάζεται επανασυριγγοποίηση της σάλπιγγας.

Η επεμβατική ακτινολογία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ινομυωμάτων, τα οποία προκαλούν σε πολλές γυναίκες πόνο και δυσφορία. Οι ασθενείς με αυτή την πάθηση μπορεί να θεραπευτούν με μια τεχνική που ονομάζεται εμβολισμός ινομυωμάτων της μήτρας.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές θεραπείας;
Η επανασυριγγοποίηση της σάλπιγγας είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία κατά την οποία  πραγματοποιείται επαναδιάνοιξη αποφραγμένων σαλπίγγων με τη χρήση μικροκαθετήρων (πολύ λεπτοί, εύκαμπτοι πλαστικοί σωλήνες που είναι ορατοί υπό ακτίνες Χ) και μικρών οδηγών συρμάτων (λεπτά και εύκαμπτα σύρματα πάνω από τα οποία ο μικροκαθετήρας μπορεί να εισαχθεί στο σώμα), τα οποία τοποθετεί ο επεμβατικός ακτινολόγος στον κόλπο και τον τράχηλο.

Ο μικροκαθετήρας εισάγεται μέσω της σάλπιγγας πάνω από ένα μικρό οδηγό σύρμα. Αυτό καθαρίζει τυχόν αποφράξεις στις σάλπιγγες και αποκαθιστά τη σύνδεση μεταξύ της μήτρας και της κοιλιακής κοιλότητας. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της στειρότητας που προκαλείται από την απόφραξη των σαλπίγγων.

Ο εμβολισμός ινομυώματος έχει ως στόχο τη θεραπεία των ινομυωμάτων, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος στα αγγεία που τροφοδοτούν τα ινομυώματα, διατηρώντας παράλληλα τη ροή του αίματος στις γύρω περιοχές. Ο επεμβατικός ακτινολόγος θα εισάγει έναν καθετήρα συνήθως 2-3 mm (σωλήνα) μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο στην βουβωνική χώρα και θα χρησιμοποιήσει την καθοδήγηση εικόνας για να οδηγήσει τον καθετήρα σε κάθε αρτηρία της μήτρας (δεξιά και αριστερά). Στη συνέχεια θα εγχύσει μικροσωματίδια (σωματίδια ρητίνης μικρότερη από κόκκο άμμου) στις αρτηρίες της μήτρας για να σταματήσει τη ροή του αίματος στα ινομυώματα.

Η επεμβατική ακτινολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση και την αποκατάσταση γονιμότητας για ορισμένες παθήσεις. Επειδή αυτές οι διαδικασίες είναι λιγότερο επεμβατικές συγκριτικά με τη χειρουργική επέμβαση, έχουν  λιγότερους κινδύνους και επιτρέπουν στους ασθενείς να επιστρέψουν στη φυσιολογική δραστηριότητα νωρίτερα από ότι αν είχαν υποβληθεί σε ανοικτή χειρουργική επέμβαση.