Τι είναι προκλητή δισκογραφία;
Προκλητή δισκογραφία είναι μια απεικονιστικά καθοδηγούμενη διαδικασία, στην οποία ένα σκιαγραφικό μέσο εγχέεται μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο (που είναι μεταξύ δύο σπονδύλων). Το σκιαγραφικό μέσο καθιστά την υπό εξέταση περιοχή ορατή και έτσι παρέχει τόσο ανατομικές όσο και λειτουργικές πληροφορίες σχετικά με το δίσκο.

 

Πώς λειτουργεί η διαδικασία;
Αν η διαδικασία εκτελείται μεταξύ δύο σπονδύλων, ο επεμβατικός ακτινολόγος θα εισάγει μια λεπτή βελόνα μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο υπό απεικονιστική καθοδήγηση. Αν η διαδικασία εκτελείται σε ένα δίσκο στον λαιμό, το σημείο εισόδου θα είναι στο μπροστινό μέρος ή στο πλάι του λαιμού σας, ενώ αν ο δίσκος που αντιμετωπίζεται είναι χαμηλά, το σημείο εισόδου θα είναι στην πλάτη σας. Μόλις ο επεμβατικός ακτινολόγος ολοκληρώσει την έγχυση σκιαγραφικού μέσου, θα εκτιμηθεί το σχήμα του δίσκου με ακτινογραφίες ή υπολογιστική τομογραφία (CT). Η έγχυση σκιαγραφικού επίσης αυξάνει την πίεση μεταξύ των δίσκων, που σημαίνει ότι είναι δυνατή η λειτουργική αξιολόγηση της διαδικασίας της δισκογραφίας και  συνίσταται στον πόνο που προκαλείται και την αξιολόγηση της απάντησής σας.

 

Γιατί να εκτελεσθεί;
Μπορεί να είστε κατάλληλος για μια προκλητή δισκογραφία εάν πάσχετε από επίμονο άλγος στον αυχένα ή πλάτη που δεν ανταποκρίνεται σε συντηρητική θεραπεία, καθώς και εάν μη επεμβατικές εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία δεν έχουν παράσχει επαρκείς πληροφορίες για την κατάστασή σας.
Θα πρέπει να υποβληθείτε σε μια δισκογραφία μόνο εάν είστε υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση, καθώς τα ανατομικά και λειτουργικά αποτελέσματα της διαδικασίας επηρεάζουν τη χειρουργική διαδικασία λήψης αποφάσεων.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Η αναφερόμενη συχνότητα επιπλοκών μετά τη διαδικασία είναι λιγότερο από 1%. Η πιο σοβαρή επιπλοκή είναι η μόλυνση. Κατά το τρύπημα ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου, μπορεί να συμβεί επαφή της βελόνα με νεύρο αλλά αυτό προκαλεί γενικά μόνο προσωρινά συμπτώματα.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
1. Kelekis AD, Filippiadis DK, Martin JB, Brountzos E. Standards of practice: quality assurance guidelines for percutaneous treatments of intervertebral discs. Cardiovasc Intervent Radiol. 2010 Oct; 33(5):909-13.
2. Filippiadis DK, Mazioti A, Papakonstantinou O, Brountzos E, Gouliamos A, Kelekis N, Kelekis A. Quantitative discomanometry: correlation of intradiscal pressure values to pain reduction in patients with intervertebral disc herniation treated with percutaneous, minimally invasive, image-guided techniques. Cardiovasc Intervent Radiol. 2012 Oct; 35(5):1145-53.