Τι είναι η επανασηραγγοποίηση σαλπιγγών;

Η επανασηραγγοποίηση σαλπιγγών είναι η επαναλειτουργία των σαλπίγγων με τη βοήθεια μικροκαθετήρων (πολύ λεπτοί, εύκαμπτοι πλαστικοί σωλήνες που είναι ορατοί με ακτίνες Χ) και οδηγών συρμάτων (λεπτά και εύκαμπτα σύρματα με τα οποία ένας μικροκαθετήρας μπορεί να εισαχθεί στο σώμα), τα οποία ο επεμβατικός ακτινολόγος τοποθετεί στον κόλπο και τον τράχηλο.
Ο μικροκαθετήρας εισάγεται μέσω της σάλπιγγας με τη χρήση οδηγού σύρματος. Αυτό καθαρίζει τυχόν αποφράξεις στις σάλπιγγες και αποκαθιστά τη σύνδεση μεταξύ της μήτρας και της κοιλιακής κοιλότητας. Αυτή η επέμβαση χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στειρότητας που προκαλείται από απόφραξη των σαλπιγγών.

Πώς λειτουργεί η επέμβαση;

Το πρώτο μέρος της επέμβασης είναι παρόμοιο με μια τυπική γυναικολογική εξέταση. Ο επεμβατικός ακτινολόγος θα εισάγει ένα ενδοσκόπιο μέσα στον κόλπο σας και θα ψεκάσει ένα τοπικό αναισθητικό στο τράχηλο της μήτρας. Στη συνέχεια θα περάσουμε τον καθετήρα μέσω του τραχήλου σας, στη μήτρα. Μπορεί να αισθανθείτε κάποια ενόχληση σε αυτό το σημείο. Ο επεμβατικός ακτινολόγος θα χρησιμοποιήσει μερικά χιλιοστόλιτρα διαλύματος που είναι ορατό υπό ακτίνες Χ μέσω του καθετήρα για να καταστεί ευκολότερο να δούμε τη μήτρα και τις σάλπιγγες κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Ο επεμβατικός ακτινολόγος θα εισάγει τότε ένα οδηγό σύρμα και ένα μικροκαθετήρα σε μία από τις σάλπιγγες και θα ωθήσει το υλικό που προκαλεί την απόφραξη (συχνά βλέννα) στην κοιλιακή κοιλότητα σας. Όσο πιο κοντά στη μήτρα εντοπίζεται η απόφραξη, τόσο πιο πιθανό είναι ότι η διαδικασία να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο επεμβατικός ακτινολόγος θα εκτελέσει έπειτα την ίδια τεχνική και στην άλλη σάλπιγγα σας.

Γιατί να το εκτελέσει;
Αυτή η επέμβαση μπορεί να διευκολύνει τη στειρότητα που προκαλείται από απόφραξη των σαλπίγγων.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Σαλπιγγική διάτρηση (μικρές οπές στις σάλπιγγες) συμβαίνει σε περίπου 2% των ασθενών, αλλά αυτό δεν έχει σοβαρές επιπλοκές. Πυελική μόλυνση συμβαίνει σε λιγότερο από 1% των ασθενών. Στο 3% των ασθενών που έχουν εγκυμοσύνη μετά την επέμβαση, το έμβρυο βρίσκεται έξω από τη μήτρα (έκτοπη κύηση). Ως εκ τούτου, συνιστάται να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας το συντομότερο, εφόσον ξέρετε ότι είστε έγκυος.