Τι είναι η διαδερμική αρθρόδεση;
Η διαδερμική αρθρόδεση  χρησιμοποιείται ως θεραπεία για το άλγος, το μη ανταποκρινόμενο σε άλλες θεραπείες. Διαμέσου της συμπαγούς ενώσεως των σπονδύλων με βίδες ή με παρόμοιες συσκευές επιτυγχάνεται η  ανακούφιση από το χρόνιο πόνο.
Το σύνδρομο των αποφυσιακών αρθρώσεων προκαλεί χρόνια οσφϋαλγία. Χαρακτηρίζεται από ακαμψία και άλγος, συμπτώματα που αυξάνονται στην στροφή και στην έκταση προς τα πίσω. Προκαλείται συχνά από την οστεοαρθρίτιδα, ένα είδος αρθρίτιδας που προκαλεί απώλεια του χόνδρου. Συνήθως επηρεάζονται οι αρθρώσεις που υπομένουν μεγάλο φορτίο καθώς επίσης και οι αρθρώσεις που υπόκεινται σε μηχανική καταπόνηση. Το σύνδρομο των αποφυσιακών αρθρώσεων είναι δύσκολο να διαφοροδιαγνωστεί γιατί είναι ασαφής η εντόπιση του πόνου, καθιστώντας  εύκολη τη σύγχυση των συμπτωμάτων με άλλες νόσους που προκαλούν οσφυαλγία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η οσφϋαλγία μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή των  ιερολαγονίων αρθρώσεων. Ο πόνος των ιερολαγονίων αρθρώσεων είναι σύμπλοκος και μπορεί να παρουσιαστεί με ποικίλους τρόπους, όπως η ισχιαλγία.
Η διαδερμική αρθρόδεση χρησιμοποιείται για την σταθεροποίηση των κινήσεων της σπονδυλικής στήλης. Με την επέμβαση διορθώνονται οι ανεπιθύμητες κινήσεις της σπονδυλικής στήλης και οι ασταθείς αποφυσιακές αρθρώσεις.

Πως διενεργείται;
Υπό τοπική αναισθησία και με ήπια νάρκωση του ασθενούς.
Ο επεμβατικός ακτινολογός υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση εισάγει τις βίδες στην ενδιαφερόμενη περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Οι αρθρώσεις προσωρινά συγκρατούνται μαζί με ένα σύρμα, ενώ οι βίδες σταθεροποιούνται στη θέση τους. Ένας διαστολέας ιστού εισάγεται εντός του σύρματος και στη συνέχεια τα εμφυτεύματα (συνήθως τρία για μία πλευρά) τοποθετούνται χρησιμοποιώντας ένα pin. Στη συνέχεια, υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, ο επεμβατικός ακτινολόγος θα τρυπήσει και θα διαμορφώσει την περιοχή.

Γιατί να διενεργηθεί;
Η διαδερμική αρθρόδεση δύναται να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία της εκφυλιστικής νόσου των μεσοσπονδυλίων δίσκων, η οποία χαρακτηρίζεται από οσφϋαλγία λόγω της φθοράς των κατώτερων μεσοσπονδυλίων δίσκων, καθώς επίσης και για την θεραπεία της εκφυλιστικής νόσου των αποφυσιακών αρθρώσεων με παρουσία ασταθούς τραύματος (το οποίο σημαίνει κάταγμα ή εξάρθρωση), την μετατόπιση ενός σπονδύλου ή της σπονδυλικής στήλης, ένα μη επουλωμένο κάταγμα.
Συνιστάται επίσης για την αντιμετώπιση προηγηθέντων αποτυχημένων επεμβάσεων, οι οποίες προκαλούν δυσφορία, περαιτέρω αστάθεια ή παραμόρφωση.
Οι κατάλληλοι υποψήφιοι για την διαδερμική σπονδυλοδεσία είναι: οι πάσχοντες από πόνο στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις (πχ θετικό αποτέλεσμα σε δύο διαγνωστικές εξετάσεις και ανακούφιση από τον πόνο κατά 75% χρησιμοποιώντας μία ενδοαρθρική διαγνωστική έγχυση) ή οι ασθενείς που δεν έχουν αναταποκριθεί σε φαρμακευτική ή φυσιοθεραπευτική αγωγή.

Ποιες είναι οι επιπλοκές;
Στις επιπλοκές περιλαμβάνονται η χαλάρωση, η αποσυναρμολογήση, η κάμψη, η εξάρθρωση και η θραύση των βιδών. Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν αμέσως μετά την επέμβαση ή ετεροχρονισμένα.
Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσίασουν δυσανεξία στην παρουσία ξένου αντικειμένου εντός του σώματος τους. Στις επιπλοκές συμπεριλαμβάνονται και οι αλλαγές στη σπονδυλική στήλη, οι αλλαγές στο ύψος, τυχόν φλεγμονές, αιμορραγία και ανάπτυξη πορωθέντος οστού γύρω από την περιοχή της θεραπείας. Επίσης, είναι δυνατή η δημιουργία ενός κατάγματος που δεν επουλώνεται σωστά, νευρολογικές διαταραχές, πόνος, δυσαισθησίες και σχηματισμός ουλώδους ιστού.