Ποιες είναι οι διαδερμικές θεραπείες της  στένωσης του σπονδυλικού σωλήνα;
Η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα σημαίνει ότι ο χώρος γύρω από το νωτιαίο μυελό μειώνεται και πιέζεται ο νευρικός ιστός. Όταν αυτό  εμφανίζεται στο κατώτερο τμήμα της, αναφέρεται ως οσφϋική στένωση  του σπονδυλικού σωλήνα.
Η συμπτωματολογία επιτείνεται όταν ο ασθενής είναι σε όρθια θέση ενώ αισθάνεται καλύτερα σε καθιστή θέση ή σε θέση εμβρύου. Η νευρογενής διαλείπουσα χωλότητα περιγράφει τις κράμπες ή την αδυναμία των κάτω άκρων και προκαλείται από φλεγμονή ενός νεύρου ως αποτέλεσμα της στένωσης του σπονδυλικού σωλήνα, εκφυλιστικής αιτιολογίας.
Οι διαδερμικές θεραπείες για την στένωση του σπονδυλικού σωλήνα περιλαμβάνουν την εμφύτευση μέσων με σκοπό να διευρύνουν την προσβεβλημένη περιοχή της σπονδυλικής στήλης, που ονομάζονται ενδονωτιαίοι διαχωριστές, υπό ακτινοσκοπική ή υπό Υπολογιστική Τομογραφία καθοδήγηση.

Πως διενεργείται;
Η διαδικασία διενεργείται υπό τοπική αναισθησία ή υπό μερική νάρκωση. Η τεχνική είναι γνωστή ως αποσυμπίεση του νωτιαίου σάκου και στοχεύει στην διεύρυνση (αποσυμπίεση) του σπονδυλικού σωλήνα. Ο ασθενής ξαπλώνει στο αριστερό πλάγιο με τα πόδια ελαφρώς σε όρθια θέση.
Υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, εισάγεται ένας καθετήρας μέσα στο δέρμα, δίνοντας προσβαση στην ενδιαφερόμενη περιοχή. Περισσότεροι καθετήρες, ελαφρώς ευρύτερων διαστάσεων, εισάγονται ο ένας εντός του άλλου. Δημιουργείται έτσι ένα ευρύ σημείο πρόσβασης. Στη συνέχεια εισάγονται οι ενδονωτιαίοι διαχωριστές, οι οποίοι δεν πρέπει να εισαχθούν πολύ βαθιά ή πολύ επιφανειακά.

Γιατί να διενεργηθεί;
Αυτή η θεραπεία συνιστάται για τους πάσχοντες από στένωση της οσφϋικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, εκφυλιστικής αιτιολογίας καθώς και για τους πάσχοντες από διαλείπουσα χωλότητα των κάτω άκρων νευρογενούς αιτιολογίας ή ακόμη και για τους πάσχοντες από οσφϋαλγία που επιδεινώνεται σε όρθια θέση και η οποία βελτιώνεται σε καθιστική θέση. Οι υποψήφιοι για αυτή την επέμβαση είναι όσοι δεν παρουσίασαν θετική ανταπόκριση σε συντηρητικές θεραπείες (φαρμακευτική ή φυσικοθεραπεία).
Οι διαδερμικές επεμβάσεις αποσκοπούν στην διεύρυνση του σπονδυλικού σωλήνα ενώ επίσης λειτουργούν και ως αμορτισέρ, μειώνοντας το φορτίο στις αποφυσιακές αρθρώσεις. Αφού ή εκφυλιστική νόσος των δίσκων είναι κοινό αίτιο οσφϋαλγίας, με την ανακατανομή του φορτίου, βελτιώνεται ο πόνος.

Ποιες είναι οι επιπλοκές;
Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν το καθυστερημένο κάταγμα της σπονδυλικής στήλης και την πιθανή μετατόπιση των εμφυτευμάτων.