Τι είναι ο Υ-90 ραδιοεμβολισμός;
Ο Υ-90 ραδιοεμβολισμός αποτελεί μια παρηγορητική θεραπεία για τις πρωτοπαθείς νεοπλασίες του ήπατος και για τις ηπατικές μεταστάσεις, χρησιμοποιώντας την ιοντίζουσα ακτινοβολία για την συρρίκνωση των όγκων.
Η αγγείωση του ήπατος είναι διπλή και συγκεκριμένα αιματώνεται από την ηπατική αρτηρία και την πυλαία φλέβα.  Τα ηπατοκυτταρικά καρκινώματα αγγειώνονται από την ηπατική αρτηρία.
Κατά τη διάρκεια του ραδιοεμβολισμού, ο επεμβατικός ακτινολόγος εγχύει μικροσφαιρίδια φορτωμένα με το ραδιενεργό ισότοπο (Υ-90) στα αγγεία που τροφοδοτούν τον όγκο. Επειδή η ακτινοβολία εστιάζεται μόνο στον όγκο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν υψηλότερες και πιο αποτελεσματικές δόσεις ακτινοβολίας σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.

Πώς διενεργείται;
Ανάλογα με την περίπτωση, ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπιστεί ως εξωτερικός ασθενής ή μπορεί να χρειαστεί η παραμονή του στο νοσοκομείο μετά τη θεραπεία. Υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση διενεργείται η  επέμβαση από τον επεμβατικό ακτινολόγο.
Ραδιοεμβολισμός
Χορηγείται  τοπικό αναισθητικό. Στη συνέχεια, ο επεμβατικός ακτινολόγος  εισάγαγει έναν καθετήρα (λεπτός σωλήνας) και ένα οδηγό σύρμα σε μια αρτηρία. Στη συνέχεια, υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση αναγνωρίζονται τα αγγεία τα οποία αιματώνουν τον όγκο. Ο επεμβατικός ακτινολόγος θα εισάγει τότε μικροσφαιρίδια με Υ-90, σε αυτά τα αγγεία, παρέχωντας μια υψηλή δόση ακτινοβολίας στα καρκινικά κύτταρα. Αυτή η δόση ακτινοβολίας θα μειωθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων.
Οι ζωτικές λειτουργίες τους ασθενούς πρέπει να παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Χορηγούνται   αντιβιοτικά για την πρόληψη  λοιμώξεων, και, εάν είναι αναγκαίο, χορηγούνται ενδοφλέβια αναλγητικά ή  δίνεται φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη της ναυτίας.

Γιατί να διενεργηθεί;
Υποψήφιοι για Y-90 ραδιοεμβολισμό είναι οι πάσχοντες από νευροενδοκρινικούς  ή   ανεγχείρητους όγκους του ήπατος. Ο Υ-90 εμβολισμός ενδείκνυται και για ασθενείς με ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα , ή για ασθενείς μη ανταποκρινόμενους σε προηγηθέντες χημειοεμβολισμούς.
Επειδή η  ακτινοβολία χορηγείται απευθείας στον όγκο, η δόση είναι υψηλότερη από ό, τι στην συμβατική  ακτινοθεραπεία και υπάρχουν λιγότερες πιθανές επιπλοκές. Ο ραδιοεμβολισμός μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς από μήνες έως χρόνια, βελτιώνοντας επίσης και την ποιότητα της ζωής του. Σε μερικούς ασθενείς, η επέμβαση αυτή τους επιτρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ή σε μεταμόσχευση ήπατος.

Ποιες είναι οι επιπλοκές;
Ο Υ-90 ραδιοεμβολισμός είναι μια σχετικά ασφαλής διαδικασία. Η συνηθέστερη επιπλοκή είναι το μετεμβολικό σύνδρομο, το οποίο εμφανίζεται στο 50% περίπου των ασθενών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, χαμηλό πυρετό, ναυτία, έμετο και κοιλιακή δυσφορία.
Λιγότερο συχνές επιπλοκές περιλαμβάνουν  συλλογή υγρού,  υψηλά επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης και την λοίμωξη. Έχουν αναφερθεί επίσης, έλκη στομάχου, παγκρεατίτιδες, αρτηριακή υπέρταση, χολοκυστίτιδα ή πνευμονία. Όπως σε όλες τις διαδερμικές επεμβάσεις, υπάρχει  κίνδυνος αιμορραγίας ή τραυματισμού κάποιου αιμοφόρου αγγείου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις στα χρησιμοποιούμενα ιωδιούχα σκιαγραφικά μέσα και μπορεί να παρουσιάσουν νεφροτοξικότητα.

Βιβλιογραφία
1. Mahnken AH, Spreafico C, Maleux G, Helmberger T, Jakobs TF. Standards of practice in transarterial radioembolization.  Cardiovasc Intervent Radiol. 2013 Jun; 36(3):613-22.
2. Kennedy A, Nag S, Salem R, Murthy R, McEwan AJ, Nutting C, Benson A 3rd, Espat J, Bilbao JI, Sharma RA, Thomas JP, Coldwell D. Recommendations for radioembolization of hepatic malignancies using yttrium-90 microsphere brachytherapy: a consensus panel report from the radioembolization brachytherapy oncology consortium.  Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2007 May 1; 68(1):13-23.