Τι είναι ενδαγγειακή  αποκατάσταση ανεύρυσματος της θωρακικής αορτής (TEVAR);
Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματός σας και μεταφέρει το αίμα από την καρδιά σε όλο το σώμα.Το ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής  είναι η μη αναστρέψιμη διάταση της αρτηρίας εντός του θωρακικού κλωβού , εξαιτίας εξασθένησης του τοιχώματος της.
Κατά την TEVAR τοποθετείται ενδοαυλικά ένας καλυμμένος αγγειακός νάρθηκας στο ανευρυσματικό σάκο. Αυτό επιτρεπεί τη ροή του αίματος εντός του αγγείου με αποκλεισμό του από τον σάκο.

Γιατί να  διενεργηθεί;
Είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του ανευρύσματος από τον γιατρό σας. Όταν το  ανεύρυσμα  έχει διάμετρο πάνω από 5,5 cm ή αν έχει μεγαλώσει πάνω από 0,5 χιλιοστά σε διάστημα έξι μηνών, συνιστάται η αντιμετώπιση του έτσι ώστε να αποφευχθεί η ρήξη του ανευρύσματος  και ο θάνατος. Είναι αναγκαία η αντιμετώπιση του συμπτωματικού ανευρύσματος. Εαν πρόκειται για ένα μετατραυματικό, μετά από ένα ατύχημα, ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής, η TEVAR μπορεί να ελέγξει γρήγορα την αιμορραγία και να προληφθεί ο θάνατος.

Πώς διενεργείται;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επέμβαση γίνεται με μέθη η επισκληρίδιο αναισθησία αν και χρησιμοποιείται και τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις η επέμβαση διενεργείται υπό γενική αναισθησία.
Μετά απο μια μικρή τομή στη βουβωνική χώρα για την αποκάλυψη της κοινής μηριαίας αρτηρίας ο επεμβατικός ακτινολόγος εισάγει ένα θηκάρι (ένα μικρό καθετήρα που εξασφαλίζει την ασφαλή πρόσβαση στα αγγεία). Στη συνέχεια,  υπό ακτινοσκόπηση  εισάγει το οδηγό σύρμα και τον καθετήρα και  τα κατευθύνει προς την ενδιαφερόμενη περιοχή. Εγχύεται σκιαγραφικό μέσο εντός της θωρακικής αορτής, και γίνεται αρτηριογραφία για την ακριβή εντόπιση του ανευρύσματος. Το μόσχευμα το οποίο εφαρμόζεται στα τοιχώματα της αορτής αποκλείει από την αιματική κυκλοφορία το ανευρυσματικό τμήμα της αορτής.
Μετά τη επέμβαση, τα ζωτικά σημεία του ασθενούς παρακολουθούνται και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 2-3 ημέρες. Όταν ο γιατρός το κρίνει απαραιτητο ο ασθενής παίρνει εξιτήριο. Μπορεί να δημιουργηθεί αιμάτωμα στη μηροβουβωνική περιοχή. Μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί πόνο ο οποίος υφίεται με απλά  παυσίπονα.  Το ενδομόσχευμα ελέγχεται τακτικά χρησιμοποιώντας την Υπολογιστική Τομογραφία  ή τον υπέρηχο έτσι ώστε να διασφαλιστεί η καλή κατάσταση του ενδομοσχεύματος.

Ποιες είναι οι επιπλοκές;
Το ποσοστό επιτυχούς τοποθέτησης του ενδομοσχεύματος ανέρχεται στο 98-99%. Σε αντίθεση με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση, η TEVAR  προκαλεί λιγότερο πόνο και λιγότερες επιπλοκές. Οι κυριότερες επιπλοκές που συνδέονται με την TEVAR είναι η προώθηση του μοσχεύματος σε άλλη περιοχή του σώματος και η επαναδημιουργία του ανευρύσματος. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται τακτική παρακολούθηση, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν συντομότερα οι τυχόν επιπλοκές.
Απλές επιπλοκές αποτελούν το αιμάτωμα στο σημείο της παρακέντησης καθώς και ο κίνδυνος φλεγμονής. Μπορεί να προκύψουν σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων του θανάτου , εγκεφαλικό επεισόδιο,  νέκρωση ιστού,  ισχαιμία  άκρων και νεφροτοξικότητα. Η πιθανότητα μείζονος επιπλοκής κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι μικρότερη από 15% και ο κίνδυνος θανάτου είναι μικρότερος από 1,5%, πιθανότητα που είναι τρεις φορές χαμηλότερη από τον κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια ανοικτής συμβατικής χειρουργικής επέμβασης (περίπου 4,5%). Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ρήξεως της θωρακικής αορτής  κατά τη διάρκεια της επέμβασης, και σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να ισχαιμίσει ο νωτιαίος μυελός, προκαλώντας παράλυση. Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν αλλεργική αντιδραση στα ιωδιούχα σκιαγραφικά μέσα που χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση.

Βιβλιογραφία
1. Aneurysmal disease: thoracic aorta. Hoel AW. Surg Clin North Am. 2013 Aug; 93(4):893-910, ix. doi: 10.1016/j.suc.2013.05.001
2. Endovascular stent-graft placement or open surgery for the treatment of acute type B aortic dissection: a meta-analysis. Zhang H, Wang ZW, Zhou Z, Hu XP, Wu HB, Guo Y. Ann Vasc Surg. 2012 May; 26(4):454-61. doi: 10.1016/j.avsg.2011.09.004.
3. Endovascular aortic repair versus open surgical repair for descending thoracic aortic disease a systematic review and meta-analysis of comparative studies. Cheng D, Martin J, Shennib H, Dunning J, Muneretto C, Schueler S, Von Segesser L, Sergeant P, Turina M. J Am Coll Cardiol. 2010 Mar 9; 55(10):986-1001. doi: 10.1016/j.jacc.2009.11.047. Review.
4. Thoracic Endovascular Aortic Repair (TEVAR) for the treatment of aortic diseases: a position statement from the European Association for Cardio-Thoracic Surgery (EACTS) and the European Society of Cardiology (ESC), in collaboration with the European Association of Percutaneous Cardiovascular Interventions (EAPCI). Grabenwoger M, Alfonso F, Bachet J, Bonser R, Czerny M, Eggebrecht H, Evangelista A, Fattori R, Jakob H, Lonn L, Nienaber CA, Rocchi G, Rousseau H, Thompson M, Weigang E, Erbel R. Eur Heart J. 2012 Jul; 33(13):1558-63. doi: 10.1093/eurheartj/ehs074.