Τι είναι εμβολισμός ινομυωμάτων μήτρας;
Τα ινομυώματα  προκαλούν έναν αριθμό από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως πόνο στην πύελο και αιμορραγία. Ο εμβολισμός των ινομυωμάτων της μήτρας είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, η οποία έχει ως στόχο την ανακούφιση των συμπτωμάτων μέσω της διακοπής της ροής του αίματος προς τα ινομυώματα.

Πώς λειτουργεί  η διαδικασία;
Ο σκοπός της επέμβασης είναι να σταματήσει το αίμα να ρέει εντός των αγγείων που τροφοδοτούν τα ινομυώματα με παράλληλη διατήρηση της ροής του αίματος προς την γύρω περιοχή.
Ο επεμβατικός ακτινολόγος θα εισάγει έναν καθετήρα συνήθως 2-3 χιλιοστών (σωλήνα) μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο στη βουβωνική χώρα και θα χρησιμοποιήσει απεικονιστική καθοδήγηση για να καθοδηγήσει τον καθετήρα σε κάθε μητριαία αρτηρία (δεξιά και αριστερά). Στη συνέχεια θα εγχύσει μικροσωματίδια (σωματίδια μικρότερα από έναν κόκκο άμμου), στις μητριαίες αρτηρίες για να σταματήσει τη ροή του αίματος στα ινομυώματα.

Γιατί να εκτελεστεί;
Εμβολισμός ινομυωμάτων μήτρας εκτελείται για να μειώσει τα συμπτώματα που προκαλούνται από τα ινομυώματα, αποφεύγοντας παράλληλα τις χειρουργικές μεθόδους.
Η επιλογή των ασθενών θα πρέπει να γίνεται πάντα από το γυναικολόγο, οπότε αν σας ενδιαφέρει να δείτε αν είστε κατάλληλη για αυτή τη διαδικασία, σας συμβουλεύουμε να το συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Στους κινδύνους μικρού βαθμού περιλαμβάνονται οι μώλωπες στη βουβωνική χώρα. Στους πιο σημαντικούς κινδύνους συμπεριλαμβάνονται η διαφυγή μικροσωματιδίων, κόλας ή ελασμάτων σε άλλες περιοχές του σώματος μπλοκάροντας άλλους αρτηριακούς κλάδους.

Βιβλιογραφία:
1. Naseer S, Idrees S, Joels CS, Stanley JD. Minimally invasive treatment of a life-threatening hemorrhagic complication of drain removal. Am Surg. 2013 Apr; 79(4):E141-2.
2. Morishita H, Yamagami T, Matsumoto T, Asai S, Masui K, Sato H, Majima A, Sato O. Transcatheter arterial embolization with N-butyl cyanoacrylate for acute life-threatening gastroduodenal bleeding uncontrolled by endoscopic hemostasis. J Vasc Interv Radiol. 2013 Mar; 24(3):432-8.