Τι είναι ο εμβολισμός επίσταξης;
Επίσταξη είναι ο ιατρικός όρος για μια ρινορραγία, η οποία είναι σχετικά συχνή και αναφέρεται σε αιμορραγία από τη μύτη. Η ρινορραγία μπορεί να προκληθεί από μια σειρά από πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των: αμβλύ τραύμα, λοιμώξεις, όγκοι και καταστάσεις που αφορούν την δομή της μύτης.
Ο εμβολισμός της επίσταξης  είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία στην οποία το αιμοφόρο αγγείο μπλοκάρεται εσκεμμένα, προκειμένου να σταματήσει η αιμορραγία από τη μύτη.

 

Πώς λειτουργεί η διαδικασία;
Ο σκοπός της διαδικασίας είναι να σταματήσει η ροή του αίματος στα αγγεία που προκαλούν την ρινορραγία, χωρίς να εμποδίζεται η ροή του αίματος στην περιοχή γύρω από το προσβεβλημένο αγγείο.
Ο επεμβατικός ακτινολόγος θα εισάγει ένα σωλήνα 2-3 mm  στη βουβωνική χώρα σας και στη συνέχεια να καθοδηγήσει τον σωλήνα υπό απεικόνιση στα αιμοφόρα αγγεία που προκαλούν την αιμορραγία της μύτης. Στη συνέχεια θα τοποθετήσει μικρά σωματίδια ρητίνης (γνωστά ως μικροσωματίδια) ή μικρά μεταλλικά σπιράλ (σπειράματα) στο αιμορραγούν αγγείο ή αγγεία. Αυτό αναγκάζει το αγγείο ή αγγεία να αποφραχθεί και έτσι σταματά η αιμορραγία.

 

Γιατί να εκτελεστεί;
Ο κύριος λόγος για την αντιμετώπιση της ρινορραγίας είναι ο κίνδυνος της εισπνοής αίματος, καθώς αν εισπνέεται μεγάλη ποσότητα  αίματος,  υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Μικροί κίνδυνοι περιλαμβάνουν μώλωπες στη βουβωνική χώρα. Πιο σημαντικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τον κίνδυνο τα μικροσωματίδια ή τα σπειράματα να  μετακινηθούν σε άλλες περιοχές του σώματος  ή να μπλοκάρουν άλλους αρτηριακούς κλάδους.

 

Βιβλιογραφία:
1. Krajina A, Chrobok V. Radiological Diagnosis and Management of Epistaxis. Cardiovasc Intervent Radiol. 2013 Nov 15.
2. Villwock JA, Jones K. Recent Trends in Epistaxis Management in the United States: 2008-2010. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. 2013 Oct 17.