Τι είναι ο ραδιοεμβολισμός με Υ-90;
Ο ραδιοεμβολισμός με Υ-90 είναι μια ανακουφιστική θεραπεία για τις πρωτοπαθείς βλάβες του ήπατος και τη μεταστατική νόσο,  που χρησιμοποιεί ιοντίζουσα ακτινοβολία για να συρρικνώσει όγκους. Χρησιμοποιείται γενικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων ηπατικών όγκων παρά για να θεραπεύσει την υποκείμενη νόσο.

Το ήπαρ έχει δύο πηγές παροχής αίματος: την ηπατική αρτηρία και την πυλαία φλέβα. Οι όγκοι στο ήπαρ τείνουν να βασίζονται στην ηπατική αρτηρία για την παροχή αίματος τους. Κατά τη διάρκεια ακτινο-εμβολισμού, ένας επεμβατικός ακτινολόγος εγχέει μικροσφαιρίδια γεμισμένα με το ραδιενεργό ισότοπο ύττριο (γνωστό ως Υ-90) στα αγγεία που τροφοδοτούν τον όγκο. Επειδή η ακτινοβολία εστιάζεται μόνο στον όγκο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν υψηλότερες και πιο αποτελεσματικές δόσεις ακτινοβολίας σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.

Πώς εκτελείται η επέμβαση;
Ανάλογα με την περίπτωσή σας, είτε μπορεί να υποβληθείτε στη θεραπεία χωρίς να νοσηλευτείτε, είτε μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή σας στο νοσοκομείο μετά τη θεραπεία. Ο επεμβατικός ακτινολόγος θα διενεργήσει τη διαδικασία χρησιμοποιώντας ακτινοσκοπική καθοδήγηση.

Θα σας χορηγηθεί κάποιο τοπικό αναισθητικό. Μετά από αυτό, ο επεμβατικός ακτινολόγος θα εισάγει έναν καθετήρα (λεπτό σωλήνα) και ένα οδηγό σύρμα σε μια αρτηρία. Στη συνέχεια, θα λάβει κάποιες εικόνες από τις αρτηρίες σας στην άνω κοιλιακή χώρα για να δει την ακριβή τοποθεσία των αγγείων που αιματώνουν τον όγκο. Ο επεμβατικός ακτινολόγος θα εισάγει τότε μικροσφαιρίδια γεμισμένα με Y-90 σε αυτές τα αγγεία για να στείλει μια υψηλή δόση ακτινοβολίας στα καρκινικά κύτταρα. Αυτή η δόση ακτινοβολίας θα μειωθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων.

Οι ζωτικές σας λειτουργίες θα παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Μπορεί να σας χορηγηθούν αντιβιοτικά για την πρόληψη λοίμωξης, και, εάν είναι αναγκαίο, ενδοφλέβια αναλγητικά ή φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη της ναυτίας.

Γιατί να επιλέξω αυτή τη θεραπεία;
Εάν έχετε έναν μη χειρουργήσιμο ηπατικό όγκο ή αν δεν είστε σε κατάλληλη κατάσταση για χειρουργική επέμβαση, μπορείτε να επωφεληθείτε από τον ραδιοεμβολισμό με Y-90. Το Υ-90 ενδείκνυται για το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (ο πιο κοινός τύπος καρκίνου) που επηρεάζει την πυλαία φλέβα του ήπατος, ή στην περίπτωση που δεν έχετε ανταποκριθεί στο χημειοεμβολισμό.

Επειδή η δόση ακτινοβολίας αποστέλλεται απευθείας στον όγκο, η δόση είναι υψηλότερη από ό, τι στην κλασική ακτινοθεραπεία και υπάρχουν λιγότερες πιθανές επιπλοκές. Ο ραδιοεμβολισμός μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς από μήνες έως χρόνια, καθώς και να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σε ορισμένους ασθενείς, η διαδικασία αυτή τους επιτρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ή σε μεταμόσχευση ήπατος.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Ο ραδιοεμβολισμός με Υ-90 είναι μια σχετικά ασφαλής διαδικασία. Η πιο κοινή επιπλοκή είναι το σύνδρομο μετα-ραδιοεμβολισμού, το οποίο εμφανίζεται σε περίπου 50% των ασθενών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, χαμηλό πυρετό, ναυτία, έμετο και κοιλιακή δυσφορία.
Λιγότερο συχνές επιπλοκές περιλαμβάνουν συσσώρευση υγρού, υψηλά επίπεδα της αλκαλικής φωσφατάσης και μόλυνση. Μπορεί επίσης να παρουσιάσετε έλκη στομάχου, φλεγμονή του παγκρέατος, αυξημένη αρτηριακή πίεση, φλεγμονή της χοληδόχου κύστης ή πνευμονία. Όπως σε όλες τις διαδερμικές επεμβάσεις, υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας ή βλάβης σε αιμοφόρο αγγείο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς αντιδρούν στα ιωδιούχα σκιαγραφικά υλικά που χρησιμοποιούνται στης επέμβαση, παρουσιάζοντας αλλεργικές αντιδράσεις και επιβλαβείς επιδράσεις στους νεφρούς.